miercuri, 14 decembrie 2016

Cine a pierdut alegerile la Nehoiu

Să ne uităm pe niște cifre. Pe cele de la localele din 5 iunie 2016 și pe cele de la parlamentarele din 11 decembrie 2016.
 

Prima observație ar fi aceea că la locale s-au prezentat la vot în jur de 6100 votanți iar la parlamentare în jur de 4300 deci aproximativ 70% din numărul de votanți prezenți la locale. Este și firesc. Interesul pentru parlamentare este mai redus.

A doua observație ar fi că PSD-ul a crescut ușor, a ajuns la procentul obținut de primar și anume de la 57,5% la 64,5%.

UNPR-ul (actualul PMP) are o scădere ușoară, pierde și el 1%. La locale a avut 11,5% iar la parlamentare se învârte în jurul lui 10,5%. Iarăși este firesc deoarece n-a mai avut locomotiva candidatului la primărie. De remarcat că există o diferență mare, 87 de voturi, între voturile de la Camera Deputaților și cea de la Senat fapt care mă face să cred că prezența doctorului Găuran pe locul doi pe lista de la Senat a fost inspirată. La redistribuire, Bădulescu, cel aflat în capul listei la Senat s-ar putea să obțină un mandat de senator. Așa traseist cum este măcar Bădulescu este buzoian spre deosebire de Atanasiu care a venit parașutat în Buzău.

PNL-ul pierde 4,5%. De la 14,3% a ajuns la 9,8%. Pierde aproape o treime din electorat și se înscrie în trendul național.

Marele pierzător la Nehoiu este ALDE, care de la frumosul procent de 16,68% de la locale a ajuns la 5,5%, scorul național. A pierdut aproape 2/3 din electorat.

Procentele pierdute de PNL și ALDE se regăsesc în două noi partide apărute pe șcena politică nehoiană. USR și PRU.
Procentele USR-ului se datorează studenților veniți acasă ca urmare a gratuității pe căile ferate și viermuielii de pe feisbuc neavând momentan organizație locală. Probabil va încerca cineva să profite de acest lucru dar cred că n-o să ajungă finanțări la Nehoiu iar interesul se va stinge repede.
PRU chiar dacă a obținut procente modeste, 2,8%, este un partid care are toate premisele să crească fiind un partid cu discurs puternic naționalist care are în spate o televiziune de știri cu audiență în creștere.
Ținând cont că urmează o guvernare PSD și ALDE, posibil cooptat și UDMR-ul, acestea se vor eroda rapid. Partidul care va aduna cele mai multe voturi ale dezamăgiților va fi PRU.

O observație interesantă este prezența voturilor obținute de UDMR în 11 din cele 16 secții de votare. Curios este faptul că în marea lor majoritate sunt un vot pe secție. Dacă ne uităm pe procesele verbale UDMR-ul este reprezentat de nume neaoșe ungurești (Ion, Adrian, Paula, Constantin, Vasile, Nicolae, Maritanța, Gheorghe, Romeo-Lucian, Cornel). Nu cumva în schimbul reprezentării UDMR-ului în secțiile de votare și implicit încasarea indemnizației să fie condiționată de măcar un vot pentru UDMR. Aș fi curios să aflu câți români de etnie maghiară locuiesc în județul Buzău. Voturile obținute de UDMR pe județ la camera deputaților sunt în număr de 279.
Și ne mai mirăm de ce procentul UDMR-ului este așa mare la aceste alegeri. Păi pentru că ne furăm singuri căciula.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu