vineri, 22 martie 2019

Nehoiu se dezmorțește


Nehoiu se dezmorțește. Europarlamentarele reprezintă primul test pentru marea bătălie din vara anului viitor, fotoliul de primar. Al doilea test îl reprezintă prezidențialele din noiembrie sau decembrie. La primul test nu cred că electoratul nehoian va fi entuziasmat. Miza nu este locală este a celor de la centru. Un absenteism consistent va avantaja partidele mari. Există și un partid care n-a trecut prin botezul votului dar țintește să treacă pragul electoral, ba chiar să se apropie de două cifre procentuale.

Indiferent de rezultatele votului din primul test, de la europarlamentare, configurațiile actuale ale partidelor nu se vor schimba până la cel de-al doilea test, alegerile prezidențiale. Aici lucrurile se vor schimba. Tot românul iese din casă ca să-și voteze tătucul. Tătucul actual pare să aibă cele mai mari șanse.

Dacă planetele se aliniază nemțește, în secunda doi se va declanșa tsunamiul emoțional legat de lipsa autobahnelor autohtone urmat inevitabil de demisia actualului guvern. Va apărea o necunoscută. Guvern tehnocrat susținut de o majoritate din care face parte PSD sau se va încropi altă majoritate fără PSD!

Doar în varianta majorității fără PSD se poate modifica legea electorală pentru locale, cu revenire la alegerea primarului din două tururi.  Dar trebuie s-o facă repede, prin OUG, știut fiind faptul că nu este indicat să modifici legea electorală cu mai puțin de 6 luni până în momentul votului.

În orice altă variantă PSD-ul nu este PNȚ-CD, să se apuce să-și dea cu tesla-n … genunchi! Votul dintr-un singur tur avantajează partidele mari.

Pronostichez că la localele din vara lui 2020 se va vota primarul dintr-un singur tur de scrutin. În această variantă cu cât sunt mai mulți candidați, cu atât șansele de a rămâne primar actualul sunt mai mari. Cea mai bună variantă pentru „opoziție” este să se prezinte la locale cu un candidat unic.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu